Uma Thurman

Obra d'Egon Schiele
De la deesa de la llum i la bellesa a l'aspror i el torment.

[@more@]

Uma Karuna Thurman té nom de deesa indú. I no és d'estrenyar ja que el seu pare, Bob Thurman, és professor de budisme indotibetà a la Universitat de Columbia. Li va dir Uma de forma molt encertada en honor a Uma Chenpo ("El gran camí del centre" en tibetà ), la deesa de la llum i la bellesa; i com a segon nom li posà Karuna que és una paraula sànscrita i una de les qualitats bàsiques del budisme que podem traduir com a "compassió" i que dóna sentit complert al nom de l'actriu: "la compassió d'Uma".

Uma Thurman ha estat, des de sempre, una de les meves actrius predilectes. I no només per la forma d'actuar o el seu imponent i fantàstic físic, sinó, també perquè cada cop que la veig em recorda els esplèndids quadres d'un dels màxims representants de l'expressionisme austríac, l'Egon Schiele. En aquest record res hi té a veure l'estètica de Schiele, dramàtica, eròtica, angoixant i punyent. És el cos de l'Uma el que m'hi porta, sobretot les seves mans. Les mans de l'Uma, amb uns dits llargs sortits directament dels pinzells de Schiele, són les que connecten aquesta relació xocant entre la bellesa i les tenebres.

El gran historiador de l'art Ernst Gombrich afirmava que sovint la vida mateixa ens porta a veure relacions constants entre el que veiem i les obres d'art que tenim indexades en la nostra memòria. Capgirava una mica el tòpic que és l'art el que s'inspira en la vida per fer-nos adonar que aquestes equivalències sovint esdevenen a l'inrevés i que és la vida mateixa la que ens remet a les obres d'art que coneixem. Per mi, l'Uma és l'exemple fantàstic d'aquesta transposició de relacions. És l'endoll que em connecta a moltes sensacions, sensuals i fantàstiques i al món incisiu i captivador de Schiele.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Uma Thurman

  1. moz diu:

    Mira per on, un blog que m’agrada parla d’una dona que m’agrada!
    A mi, el que em fascina de l’Uma són els seus ulls, talment dos pous insondables plens de secrets dels que és impossible afartar-se… Sens dubte dels més bonics de Hollywood.

Els comentaris estan tancats.

uma thurman

Obra d'Egon Schiele
eeee

[@more@]Uma Thurman ha estat, des de sempre, una de les meves

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Uma thurman

Obra d'Egon Schiele
eeee

[@more@]Uma Thurman ha estat, des de sempre, una de les meves actrius predilectes. I no només per la forma d'actuar o el seu imponent físic, sinó, sobretot, perquè

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Uma thurman

Obra d'Egon Schiele
eeee

[@more@]Uma Thurman ha estat, des de sempre, una de les meves actrius predilectes. I no només per la forma d'actuar o el seu imponent físic, sinó, sobretot, perquè

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.