La Quimera

La vida és una quimera?

[@more@]

La mitologia grega ens parla de la Quimera com d’un monstre terrible, fill de Tifó i Equidna. Vivia per les regions d’Àsia Menor, a Pàtara, i fou criada pel rei Amisodares de Cària.

Es coneix la Quimera, sobretot, perquè és un ésser fabulós, format per parts de diferents bèsties. Hi ha varies descripcions de com era: per uns, tenia el cos d’una cabra, l’esquena de serp o drac i el cap de lleó; per d’altres,el cap i la cua eren de drac i el cos de cabra; d’altres la veien amb tres caps (de lleó, de cabró i de drac). Totes les descripcions, però, coincideixen a dir que era molt ràpida i que vomitava foc per una o més d’una dels seves boques, per la qual cosa resultava gaire bé invencible i molt perillosa.

La Quimera solia aterroritzar a les poblacions de les terres on vivia, d’on en devorava els ramats, persones i animals. Fart dels pillatges d’aquesta bèstia el rei de Lícia, Yòbates, va demanar a Belerofont (fill de Posseidó) que la matés.

L’heroi va consultar amb l’adiví Polieides que el va aconsellar de capturar abans el fabulós caball alat Pegàs.Belerofont va anar a Corint i allà, la deesa Atenea li va entregar una brida d’or per domar a Pegàs. Així ho va fer i es va disposar a combatre la Quimera, sota la protecció d’Atenea.

Belerofont va muntar Pegàs i volant per sobre la Quimera li començà a llençar dards. Tot seguit, li va introduir la punta de la seva llança a la boca. La Quimera, amb el seu alè de foc, va fondre la punta de plom i se la va empassar, cremant-se els òrgans vitals i morint.

La història de Belerofont continua després, maquinant contra Atenea, però… això ja és una altra història.

El cas és que el terme "quimera" prové del greg Χίμαιρα "Khimaira", que significa "boc, cabró". El terme té varis usos. Pot designar una creació imaginària que hom pren per una realitat; també la malvolença, la mania que es té contra algú; i, metafòricament, també s’utilitza per fer referència a coses que tenen atributs combinats procedents de fonts diferents. Per exemple, en gènètica serien aquells individus que són portadors de caràcters propis de dos genotips diferents. És el cas de les persones amb transplants d’òrgans, no?

Així doncs, pot ser si que la vida pot acabar essent una quimera per força gent.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.