El cercle viciós

A la vida hi ha vicis interessants. Però també hi ha estratègies que porten al no res, a l’evidència estèril.

[@more@]

Sovint a l’hora de parlar i argumentar les coses solem caure en
cercles viciosos. El cercle viciós, en filosofia, s’anomena també
petició de principi (petitio principii) i no és res més que una tautologia.

En lògica, la tautologia (que prové de "tautos", és a dir, "el mateix" ) és
aquell raonament que és sempre vertader, doncs en les premisses ja està
inclosa la conclusió. Son arguments, però, que no expliquen ni despleguen res. Per tant, es comet petició de principi quan, a fi
d’aclarir una expressió, es fa servir la mateixa expressió que havia de
ser aclarida. Per exemple, molt comú, en l’expressió "jo sóc com sóc". Pura evidència que no ens diu encara res del que preguntem ("I tu, com ets?" ). Aquesta fal·lacia en l’argumentació fa que es presuposi una explicació que no es dóna, malgrat que sembli que sí.

Més enllà d’aquestes tautologies més comunes, alguns cercles viciosos no són tant evidents i poden arribar a ser molt "quotidians", els podem trobar molt "normals", justament perquè tenen aquesta eficàcia de dir-ho tot sense dir res. Tanmateix, cal anar-hi amb molt de compte, sobretot quan arriben a justificar judicis morals.

És el cas, per exemple, de quan s’afirma que la pena de mort no és un acte injust, ja que un judici, la llei, l’Estat, així ho volen. Aquí, s’accepta sense que ningú ho discuteixi que allò que decideix la llei ja és moralment bo. No es respon a la pregunta de si allò que la llei afirma és moralment bo sinó que ja es presuposa que sí que ho és i s’afirma que el que és moral és legal. Es continua, doncs, sense justificar moralment la llei, la qual diríem que ja s’autojustifica a si mateixa. S’ha fet un cercle viciós, una tautologia.

De fet, aquest era un dels arguments de pes que atiaven els encausats al procés de Nuremberg i aquests cercles viciosos ho són de debó.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El cercle viciós

  1. Alepsi diu:

    “A la vida hi ha vicis interessants”. Certament, no podria estar més d’acord amb tu.

    Les tautologies em fascinen. Si les saps utilitzar com cal pots fer un discurs d’hores i hores sense dir res, dient-ho tot.

Els comentaris estan tancats.