Les tauletes maleïdes

James  Joyce"Malcio Nicones ulls,
mans, dits, braços, ungles,
cabells, cap, peus, fèmur, ventre,
omblígol, pit, mugrons,
coll, boca, morros, dents, llavis,
barbeta, ulls, front, celles,
esquena, espatlla, nervis, ossos,
ventre, polla, cames,
tota la seva riquesa, la seva salut maleeixo
en aquesta tauleta".

[@more@]

Els romans no eren especialment creients, tot i la munió de déus i deeses que aplegaven, però en canvi sí eren molt supersticiosos. Creien en tot tipus de conjurs, auguris, senyals, fetilleries i malediccions, on déus i dimonis entraven en acció en multitud de successos diaris.  

Un dels rituals més extesos i generalitzats que realitzaven romans de qualsevol raó social -i dels que ens han arribat vàries restes- són uns sortilegis domèstics anomenats "defixionum tabellae". Es tracta d'unes malediccions -amb força mala baba algunes- que qualsevol persona podia conjurar a la seva ara (un altar domèstic que tothom tenia a la seva llar). 

Els defixionum tabellae són una sèrie de textes màgics que s'escrivien amb un punxó sobre una tauleta de bronce, estany, marbre, terracotes o, sobretot, plom (donat que es creia que aquest metall estava lligat al déu Saturn, especialment punyent amb els homes). Sobre aquestes tauletes s'escribia el nom de la persona maleïda i s'exhortava a algún déu o dimoni a actuar sobre el mateix, encomanant-li tot tipus de calamitats pel pobre desgraciat o desgraciada. Tot seguit, s'enrotllava o doblava la tauleta i es clavava en murs o s'enterrava en un soterrani o es llençava en un pou, per tal que els dimonis infernals hi arribessin més fàcilment.

Val a dir que són textes que han acabat essent una de les fonts més importants per a l'estudi del llatí vulgar, donat el seu caire eminentment personal i secret i d'inscripció directa en la cultura popular del moment.

Després d'això, només hem de posar la tele o llegir revistes i diaris i mirar la infinitud d'ofertes del catàleg del sobrenatural que se'ns ofereix; o pensar una mica en els nostres pròpies malediccions personals. Ben segur que tots encara formem part de la plebe.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.