La caixa de Randi

Cercle de plasmaTanca els ulls i concentra't. canalitza les teves energies. Respira profundament i deixa que tot flueixi. Ara, digues què hi ha dins la caixa.

[@more@]

Hi ha gent cansada de la faràndula paranormal. Jo mateix m'hi incloc. Als EUA -on hi trobes de tot-, hi ha la James Randi Educational Fundation, dedicada a promoure l'escepticisme científic davant aquestes disciplines energètico-còsmico-estelars. Aquesta Fundació va anunciar un repte milionari

L'aposta consistia en comprovar quin d'aquests papanates de la cienciologia de l'esoterisme era capaç d'utiilitzar els seus poders i endevinar el contingut d'una caixa forta, ubicada en l'oficina de la seu que la fundació té a Fort Lauderdale, a l'estat de Florida. Qui fos capaç de saber què hi havia dins la caixa guanyaria un premi d'un milió de dòlars.

Ja us podeu imaginar el reguitzell de vidents i psíquics que van intentar canalitzar les seves energies i visions cap a l'interior de la caixa. Cap se'n va sortir.

En canvi, el reputat criptògraf i profesor de la Universitat de Pensilvània, Matt Blaze, va aconseguir resoldre l'enigma sense que li fos necessari cremar incens ni invocar als difunts.

Des de la Fundació Randi havien publicat en el seu web una mena de criptograma, a fi de poder comprovar amb posterioritat quin era el contingut original del que van introduir en la caixa forta. Era aquest:

0679
4388
66/27
5 -14

Blaze va localitzar en aquesta sèrie de números un protocol bit commitment, on 0-679-43886-6 va resultar ser el codi ISBN del Random House Webster's College Dictionary, on en la seva pàgina 275 (/275) s'hi troba l'entrada "Compact Disc" que és la número 14, començant pel final de la pàgina (-14). I això és, precisament, el que James Randi havia col·locat en la seva caixa forta, un compac disc.

En un gest de gràcia, Blaze va anunciar que, "per aquesta vegada", renunciava al premi (vàlgam Déu!), per l'admiració que li suposa la eina que fa la Fundació Randi. 

Déu anar sobrat. 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: La caixa de Randi

  1. moz diu:

    Una història interessantíssima, com de costum! T’has deixat els darrers nombres: 5-14.
    Salut!

Els comentaris estan tancats.