Swoosh

Què calçaria una Niké avui en dia?

[@more@]

Un dels logos més coneguts arreu del món és el de la marca de productes esportius Nike [en]. Aquest logo rep el nom de "Swoosh"
i va ser creat per una estudiant de disseny anomenada Caroline Davidson
el 1971, pel qual va rebre 35 $ de Phil Knight, amo i fundador de
Nike.

Llegeixo aquí [es] i aquí [es] que, 12 anys després (suposo per
treure’s l’espina), l’empresa va convidar Caroline Davidson a un sopar sorpresa d’agraïment on va rebre un anell amb un diamant i el símbol que ella va crear incrustat, més un percentatge en accions de l’empresa.

Curiositats a part, Nike (nosaltres pronunciem "naik" i els anglesos "naiki"’) li pren el nom a la deesa grega portadora de la victòria i l’èxit Niké o Nicé [es] (llegeixi’s "niké", del greg Νίκη ) que presidia algunes competicions atlètiques i militars. Niké era portadora de la bona sort i se la representava alada i portant símbols de triomf com la palma o la corona de llorer. A més, solia acompayar déus com Zeus o Athenea (a qui se l’associava), per la qual cosa el Partenó d’Atenes compta també amb un temple dedicat a Athenea Niké.

Per tot això, la inspiració de Caroline Davidson no podia ser cap altra que aquesta deesa, de manera que, finalment, el popular Swoosh no és més que la representació d’una de les seves ales.

Després d’actuacions tan criticades [es] com la deslocalització o l’explotació del treball infantil per part de la multinacional americana, és oportú preguntar-se si avui en dia una Niké, quan es calcés, portaria la marca o no. Més aviat, em sembla que s’estimaria més anar descalça.

(Foto superior: escultura Niké Victòria de Samotràcia treta d’aquest seti).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Swoosh

  1. Ferrancab diu:

    Al tractar-se d’una deesa de la victòria no hi ha dubte; vestiria amb sabates, samarreta, gorra i fins i tot calçons Nike.

  2. frederic diu:

    Mai em cansaria d’observar aquesta escultura, per mi la millor que s’ha fet mai a la història. No em diguis perquè, tinc una relació especial amb aquesta Victoria des del primer moment que la vaig descobrir.
    Aquest desembre, quan vaig anar a Paris, no vaig veure gairebé res del Louvre, en canvi em vaig passar hores mirant aquesta obra, estar al seu costat va ser místic.

Els comentaris estan tancats.