Empapats


Si
ho recordeu, la notícia de les darreres setmanes, abans de la mort del
Papa, era que si no plovia aviat tindríem seriosos problemes de sequera
per l’estiu. Gràcies a Déu, des de fa dies estem tots empapats i
aquest problema no el tindrem.

[@more@]

La mort de Karol Wojtyla és sorprenent per dues coses: en primer lloc, per l’amplíssim desplegament mediàtic que s’ha fet del tema. Tots els mitjans de comunicació, a totes hores del dia, ens han donat Papa a raig, com quan hi ha olimpíades, com quan es casa un borbó o els americans comencen una guerra. En segon lloc, pel tsunami de pietat cristiana en pro de Wojtyla que s’ha aixecat, manifestada sobretot en dos temes: les allaus de gent vingudes de tot arreu fent hores de cues al Vaticà per adorar les despulles del difunt (fa gràcia pensar que a l’edat mitjana els pelegrins feien mesos de caminades per anar a fer el mateix amb les relíquies d’un sant); i, ja més recent, el procés obert per a la santificació de Joan Pau II ("El Gran", com el va anomenar el cardenal Angelo Sodano, secretari d’Estat del Vaticà). Resulta que és un procés obert fins i tot abans que morís i, pel que sembla (com no, altrament), ja comencen a fer evidents les primeres atribucions de miracles de Wojtyla (1, 2, 3).

Tot plegat, fa que la figura de Joan Pau II se’ns escapi de les mans. Ja passa això quan algú se’ns mort; només volem veure-li els aspectes positius, els millors i recordar-lo sempre així. És normal suposo. Però Joan Pau II, el Papa dels catòlics, el cap de l’Estat del Vaticà, és una figura religiosa i política clau al segle XX i, a més, tota una institució. I, per tant, és bo, sa i obligat, diria jo, que s’examini el seu pas al capdavant del catolicisme amb més detall, amb més serenitat perquè tots en poguem veure les seves coses bones, és clar, però també les no tant bones, aquelles que el fan home i el situen a ras de terra i calçat amb sandàlies de pescador.

En aquest sentit, recomano la lectura de quatre bons articles que van en aquesta línia:

1. "Sic transit gloria mundi", de Josep Maria Terricabras, al seu webloc, el 4 d’abril.
2. "El mitjà i el missatge", també de Josep Maria Terricabras, publica a El Periódico, el 4 d’abril.

3. L’article d’avui d’El Periódico de l’excanceller d’Alemanya, Helmut Schmidt "Vam tenir importants divergències".
4. El de Vicent Partal a Vilaweb, "
Les contradiccions que deixa Joan Pau II", també del 4 d’abril.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Empapats

Els comentaris estan tancats.