La portalada del Monestir


Totes les viles tenen les seves llegendes, misteris i enigmes
particulars. La ciutat de Banyoles no és
menys i en té una bona colla.

[@more@]

Em ve de gust explicar un d’aquests enigmes que és a la vista de tothom i pocs saben (menció a part del malaurat cronista oficial, l’Anton Ma. Rigau, que ho detallava finament): es tracta de les dues C encarades i en relleu, situades tot flanquejant el portal gòtic d’entrada al Monestir de Sant Esteve de Banyoles.

Perquè s’entengui millor, són dues lletres encarades, amb la portalada al mig d’elles:


Sembla que datarien del 1530, fetes durant les reformes que es feren llavors al Cenobi banyolí. Alguns erudits (pocs, tot sigui dit) s’entretenen amb hipòtesis sobre el significat que poden tenir aquestes dues lletres disposades l’una mirant l’altra. A tall d’exemple, algunes hipòtesis són:

  • El rei Carolus Calvus.
  • Una decoració capriciosa.
  • La inicial de Joan de Cartellà, monjo, vicari general i benefactor de dita portalada.

Com deia en Rigau, "Endevinalla, ornat, anagrama? Fins avui, ningú ho ha resolt".

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.